De kleur en textuur van de muren is een van de belangrijkste elementen die het karakter van de kamer bepalen. De manier waarop we de muren decoreren beïnvloedt de stijl van decoratie: gezellig, rustiek of vernieuwend en minimalistisch.

Kleuren kunnen de ruimte optisch vergroten of verkleinen. Daarom is het de moeite waard om rekening te houden met zowel de kleur als het materiaal waarmee we de muren afwerken. Naast het klassieke schilder- of behangpapier is een van de meest populaire oplossingen vandaag de dag wandpanelen.

Toepasbaarheid
Wandpanelen kunnen vrijwel overal worden gebruikt: in de slaapkamer, woonkamer of hal, maar ook in de keuken.

Het is echter noodzakelijk om het type wandpanelen te combineren voor het interieur waarin we ze zullen monteren – niet alleen in termen van esthetiek en stilistiek, maar ook rekening houdend met de eigenschappen van het materiaal.

De wandpanelen kunnen worden onderverdeeld in:

Houten panelen
Elegant en verfijnd, ze geven het interieur een klassieke en gastvrije sfeer. Houten panelen zijn het meest geschikt voor ruimtes waar de luchtvochtigheid niet erg hoog is (minder dan 70%).

Dit betekent echter niet dat we ze niet kunnen installeren, bijvoorbeeld in de badkamer: vergeet niet om een houtsoort te kiezen die contact met water tolereert en wordt gekenmerkt door een lage wateropname.

Panelen gemaakt van MDF

Lichtgewicht en eenvoudig te installeren, zijn panelen die bekleed zijn met laminaat (dat het behang kan nabootsen), fineer (dat lijkt op massief hout) of decoratieve plaat. De MDF-kaart is ook duurzaam en zorgt voor een goede geluidsisolatie.

Glazen panelen
Gemaakt van gehard glas bedekt met een laminaat dat beschermt tegen beschadiging. Ze kunnen worden versierd met verschillende afbeeldingen en werken het beste in de keuken.

Kunststof pvc-panelen
Ze zijn bestand tegen water, vuur en chemicaliën, zodat we ze zonder zorgen in de keuken en de badkamer kunnen installeren. PVC-panelen zijn ook de goedkoopste oplossing en imiteren hout, steen en andere patronen.

3D panelen
Ze kunnen zowel van massief hout als van MDF of PVC worden gemaakt, hoewel gipsplaten de meest voorkomende variant zijn. Driedimensionale panelen geven de wand een onderscheidend en decoratief karakter. Ze zien er beter uit in grote ruimtes.

Bij de keuze van de panelen moet u er ook voor zorgen dat ze passen bij de stijl van de kamer. Alvorens naar de winkel te gaan, is het daarom de moeite waard om eerst een holistisch concept van decoratie te ontwikkelen en na te denken over de oplossing die er het beste uitziet.

Montage van wandpanelen
Voor het begin van de montage, bereidt u de wand voor: deze moet goed gedraineerd, schoongemaakt en gladgestreken worden om de hechting van de montagelijm te verhogen. De panelen moeten zich ongeveer 24 tot 48 uur voor de installatie in de ruimte bevinden waar ze worden georganiseerd: ze zullen zich dus beter aanpassen aan de omstandigheden (vochtigheid, temperatuur) die in een bepaalde ruimte heersen.

De eenvoudigste manier om de panelen direct op de muur te plaatsen is door de panelen gelijkmatig op het paneel te lijmen en stevig tegen de muur aan te drukken.

Bron: 123vrijwonen.nl