Selecteer een pagina

Mortel is een bouwmateriaal dat bestaat uit een homogeen mengsel van een of meer bindmiddelen (cement of kalk), fijn aggregaat (zand) en water. Sommige speciale producten (additieven of toevoegingen) kunnen ook worden toegevoegd om de set te verbeteren of bepaalde eigenschappen te geven. De belangrijkste mengsels van mortels die gebruikt worden voor het coaten zijn kalkmortels en kalk- en cementmortels. Afhankelijk van de verhouding tussen de bestanddelen van het mengsel en de toepassing ervan in de coating, krijgen ze verschillende namen in hun gebruik.

Gyvlon gietvloer laten leggen – Ken de voordelen en toepassingen

Voordelen – Goed uitgevoerde mortellagen tonen voordelen die al door tienduizenden werken in het hele land voor alle soorten gebouwen zijn vastgesteld. Dat zijn ze:

– Toegankelijke inputs in de meest uiteenlopende regio’s: mortels gebruiken in principe cement en zand in hun samenstelling. Het cement is op grote schaal beschikbaar op het hele nationale grondgebied met een grote homogeniteit en het zand kan op verschillende manieren worden gevonden, of het nu uit de put, de rivier of zelfs de winning van gemalen rotsen is. Wanneer het gebruik van kalk nodig is en het niet beschikbaar is, kan een andere toevoeging worden gebruikt, zoals grind.

– Grote beschikbaarheid van mankracht voor de uitvoering: de morteldiensten zijn gemakkelijk te leren, zodat de afwezigheid van mankracht snel kan worden geleverd door de opleiding van nieuwe medewerkers. Parallelle diensten, zoals materiaaltransport en productvoorbereiding, worden uitgevoerd door helpers, wiens opleiding nog eenvoudiger is.

– Hoge duurzaamheid en weerstand tegen agressieve stoffen: mortels zijn minerale producten, waardoor ze een grote chemische stabiliteit hebben tegen bijna alle gangbare agressieve stoffen; bovendien worden ze praktisch niet afgebroken bij blootstelling aan zonnestralen.

– Betaalbare kosten voor lage tot hoogwaardige gebouwen: mortels zijn producten die geproduceerd worden uit goedkope grondstoffen, waardoor ze een lage toegevoegde waarde hebben.

– Gemak van uitvoering en controle: zodra de arbeid is opgeleid en enige vaardigheid in productie heeft, kunnen de productiecontroleprocedures gemakkelijk worden uitgevoerd, aangezien zij geen complexe activiteiten maar eerder wijdverspreide uitvoeringstechnieken omvatten.

– Bijdrage tot de thermische en akoestische isolatie en afdichting: mortelbekledingen zorgen voor een aanzienlijke toename van de thermische en akoestische isolatie van afdichtingen en verhogen hun brandweerstand. Bovendien verhindert hun compacte en dichte laag de toegang van agressieve stoffen tot de betonstructuur, waardoor de duurzaamheid ervan wordt verhoogd; de dikte van de coating kan variĆ«ren afhankelijk van de agressiviteit van het milieu, waardoor een hogere of lagere beschermingsgraad wordt geboden.

Om alle voordelen van een gyvlon vloer te kunnen benutten, is het echter noodzakelijk om goede informatie en advies te hebben over de werkzaamheden. Zo moet er bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat de hoeveelheid voldoende is voor een werkdag en dat er altijd een voorraad overblijft om de volgende dag aan het werk te gaan.

De stukken metselwerk moeten in de juiste luchtvochtigheid zijn voor het aanbrengen van de mortel. Daarnaast is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de hoogte van de rijen in de legplaats. Op dezelfde dag moeten niet veel rijen worden uitgevoerd, om het risico van het kneden van het mortierkoord van de eerste rijen te vermijden. De mortel moet worden uitgehard, vooral bij hoge temperaturen of sterke wind.

Bron: www.vloerenxpert.nl