Selecteer een pagina

Een nieuwe vloer kan wonderen doen voor je woning. Het kan het gehele huis een andere uitstraling geven. Door goedkoop auto huren kun je zeer snel je nieuwe vloer in je huis aanleggen en er binnen een mum van tijd van gaan genieten. Toch is niet elke vloer even duurzaam als de andere. Aangezien duurzaamheid tegenwoordig zeer centraal staat in onze samenleving is duurzaam wonen ook steeds meer een begrip geworden. Een duurzame vloer is hier dan ook onderdeel van. Welke vloeren het meest duurzaam zijn hebben wij hieronder kort voor je op een rij gezet.

Wat is een duurzame vloer precies?
De mate van duurzaamheid zit bij vloeren voornamelijk in het soort materiaal. Natuurlijk materialen hebben een langere levensduur en kunnen zelfs de lucht in je huis verbeteren. Daarnaast is het productieproces ook van belang. Dus hoe wordt een product gemaakt en in hoeverre is dit schadelijk voor het milieu. Ook hergebruik is een belangrijk aspect. Dus kan de vloer na een eerste leven, nogmaals gebruikt worden.

Een bamboe vloer
Deze vloeren hebben een soortgelijke uitstraling als een hardhouten vloer. Toch is dit alternatief veel duurzamer. Bamboe groeit snel in tegenstelling tot hardhout. Binnen 5 of 6 jaar zijn de nieuwe loten alweer volgroeid. Bovendien is een bamboe vloer zeer sterk en de vloer heeft daarom bij goed onderhoud een zeer lange levensduur. Je zou voor nog meer versterking de vloer kunnen verlijmen met kunsthars. Echter is kunsthars niet milieuvriendelijk en zorgt dit ervoor dat de vloer niet gemakkelijk weer hergebruiken is.

Kurk vloer
Kurk is al langer populair bij ontwerpers. De vloeren zijn verkrijgbaar in tegelvorm of laminaat/houtvorm. Daarnaast kan kurk in meerdere kleuren gebeitst worden. De levensduur van een kurkenvloer is vrij lang. Ze kunnen 15 tot 20 jaar meegaan en zijn daarnaast waterafstotend en anti-allergeen. Dit betekent dat het een natuurlijk afweermiddel heeft tegen insecten. De kurkenvloer kan daarnaast heel goed hergebruikt worden als ondervloer, maar er kunnen bijvoorbeeld ook schoenzolen van gemaakt worden.

Natuursteen vloer
Afhankelijk van het type natuursteen dat je kiest, kan het je woning een zeer landelijke uitstraling geven. De stenen zijn zeer gemakkelijk in onderhoud. Er hoeft in principe alleen een zachte zeep overheen of een natuur was, om zo te voorkomen dat het vuil in de tegels gaat zitten. Plavuizen hebben daarnaast een zeer lange levensduur en zijn daarom ook heel duurzaam. Bovendien kunnen de tegels ook heel goed hergebruikt worden voor andere doeleinden. Het producten van de tegels kost ook niet al te veel energie, maar de aantasting van het landschap is wel groot.

Dit zijn slechts een paar duurzame opties om jouw woonervaring beter te maken voor het milieu. Om het vervoer van de vloeren ook zo duurzaam mogelijk te maken kun je zelf een auto huren om de afstand te beperken. Als je echt uit wil pakken zou je kunnen kiezen voor een elektrische auto om zo te CO2 uitstoot te beperken.