Vloerverwarming versus type vloer

Geplaatst door

Een vloerverwarming in je woning is ideaal voor in de wintertijden. Je voeten worden warm gehouden en de warme lucht stijgt de lucht in waardoor de ruimte binnen no-time lekker op temperatuur is. Een goede vloer die de warmte goed geleidt is van belang. Welke vloer hiervoor geschikt is, ontdek je in dit blogartikel.

Wat is vloerverwarming?

Anders dan verwarming van radiotoren, is de vloerverwarming onder de vloer ingebouwd en verwarmt deze je huis gelijkmatig. Een vloerverwarming maakt het mogelijk om in de winter op blote voeten te kunnen lopen door het huis. Dit type verwarming kent drie soorten:

  • matten
  • inslijpen of infrezen
  • op krimnetten of staalmatten

De hoeveelheid warmte is afhankelijk van het type, de temperatuur en de dikte van de vloer.

PVC-vloer vs. vloerverwarming

PVC-vloeren, oftewel vinylvloeren, zijn met de jaren populairder geworden. Een voordeel van de PVC-vloer is dat je hiervoor geen ondervloer nodig hebt, doordat hij gelijk op het beton gelijmd wordt. Deze methode is gunstig voor de warmtegeleiding. De PVC-vloer vormt dus een goede combinatie met vloerverwarming.

Tegels vs. vloerverwarming

Een tegelvloer is de meest aangename vloer die je kunt nemen wanneer je vloerverwarming hebt. Deze vloersoort zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding; je voelt de warmte direct.

Parketvloeren vs. vloerverwarming

Een houten parketvloer kan samen gaan met vloerverwarming. Deze vloeren zijn al warm van nature. Wanneer je een houten parketvloer wilt combineren met vloerverwarming is het aan te raden om voor een verlijmde parketvloer te kiezen. Hiermee krijg je meer rendement van de verwarming en het biedt een optimale geleiding. Bij het kopen van houten vloeren moet je je goed laten adviseren over welk verwarmingssysteem met welke houten vloersoort gecombineerd kan worden.

Tapijt vs. vloerverwarming

Tapijt is nog steeds de meest gebruikte vloerbedekking. De meeste tapijten, zowel laag- als hoogpolige, vormen een prima combinatie met vloerverwarming. Er zijn diverse mooie en trendy tapijten die je kunt leggen boven een vloerverwarmingssysteem. Bij aankoop van tapijt moet je wel goed opletten dat het ‘geschikt-voor-vloerverwarming-icoon’ vermeld staat op de verpakking.

Laminaat vs. vloerverwarming

De meeste laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar het type ondervloer is bepalend voor de warmtegeleiding. Het warmteverlies bij een laminaatvloer is wel hoger dan bij een PVC-vloer.

Deskundig laten adviseren

Hoewel vloerverwarming immens populair is en veel vloeren hiervoor gemaakt zijn, blijft het verschil zitten in de warmte-afgifte. Laat je dus altijd goed adviseren bij een vloerenspecialist voordat je een aankoop doet. Daarna kun je jarenlang genieten van je vloer (en ook zonder sokken!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *