Een duurzame eco vloer, waar moet je op letten?

Geplaatst door

Op het moment dat je een nieuwe vloer wilt aanschaffen zijn er behoorlijk wat zaken die je kunt overwegen. Je hebt keuze uit laminaat, tegels, vloerbedekking, zeil en nog veel meer. Maar lang niet iedere vloer is ook duurzaam. Een duurzame vloer is gemaakt van natuurlijke materialen en heeft veelal ook een lange levensduur. Maar hoe weet je nou of een vloer duurzaam is? Om dit te kunnen achterhalen hebben we een aantal vragen voor je die jou kunnen helpen een duurzame vloer uit te zoeken!

Hoe en waarvan is de vloer gemaakt?

Het productieproces zegt veel over de duurzaamheid van een vloer. Als eerste is het belangrijk om na te gaan waar de vloer van gemaakt wordt. Wat ook belangrijk is, is of er veel uitstoot nodig is bij het maken van de vloer en of het veel schade geeft aan de omgeving. Als dit het geval is, is het niet echt duurzaam. Kies dus voor een vloer die op een natuurvriendelijke manier gemaakt is.

Welke stoffen worden er gebruikt tijdens de productie?

Deze vraag sluit wel aan bij de vorige, want ook dit heeft te maken met het soort materiaal en de productie. Wat betreft de productie is er namelijk een behoorlijk verschil tussen bijvoorbeeld een kunststof vloer of een vloer van een natuurlijk materiaal. Daarnaast kunnen gifstoffen uit kunststof ook nog vrijkomen als de vloer al in huis ligt. Nog iets wat je kunt controleren is de afkomst van het product. Als het over een grote afstand vervoerd moet worden is het ook minder duurzaam.

Hoe lang gaat de vloer mee?

Wanneer je een eco vloer wilt aanschaffen is het ook wel goed om te kijken naar hoe lang het product meegaat. Hoe langer het meegaat, hoe duurzamer het natuurlijk is. Want zo lang je geen nieuwe vloer hoeft aan te schaffen, zijn er ook geen grondstoffen nodig voor het product en energie om het te produceren. Zorg er bij aanschaf dus voor dat je een vloer kiest van goede kwaliteit.

Hoe moet de vloer onderhouden worden?

Een duurzame eco vloer is natuurlijk een mooie investering, maar vergeet niet na te vragen hoe de vloer onderhouden moet worden en welke producten je nodig hebt. Het is het meest duurzaam als je de vloer met water of natuurlijke producten kunt behandelen.

Verschillende soorten duurzame vloeren

Er zijn veel verschillende soorten duurzame vloeren, van een bamboe vloer tot een jute tapijt. Via het internet of in woonwinkels vind je een groot aanbod. Mocht je zeker willen weten dat je vloer ook echt duurzaam is kunnen bovenstaande vragen je helpen. Op deze manier weet je ook zeker dat je geen miskoop doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *